Home » News » Vali Kara: Ermenistan’la Demiryolu ve Karayolu Bağlantısı Bulunan Kars’ın Önü Açık

Vali Kara: Ermenistan’la Demiryolu ve Karayolu Bağlantısı Bulunan Kars’ın Önü Açık

kars-valisi-ahmet-kara-1

Vali Ahmet Kara, Kars’ın Kış Turizmi Yanında Kültür Turizmi İçin Önemli Bir İl Olduğunu Belirtti. Ermenistan’la Hem Demiryolu Hem Karayolu Bağlantısı Bulunan Kars’ın Önünün Açık Olduğunu İfade Eden Vali Kara, Her Türlü Gelişme İçin Hazırlıklı Olunmasını İstedi. 

Konuşmasında, Kars’ın gerek kış turizmi ve gerekse kültür turizmi için bulunmaz bir kent olduğunun altını çizen Vali Kara, Ermeni sınırı ve Kars-Tiflis-Bakü demiryoluna değindi. Kars’ın, Ermenistan’la hem demiryolu hem karayolu bağlantısı bulunduğunu belirten Vali Kara, “Doğukapı, 1992 yılından bu yana kapalı. Ancak sınırın açılacağı yönündeki haberler duyulduğu anda bile Kars’ta hareketlilik başlamıştır. Ayrıca, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu yapıldıktan sonra Kars, eski hareketliliğine, eski günlerine tekrar dönecektir. Kars şu anda 10 bin 200 metrekare toprağı olan, daha çok hayvancılıkla geçinen, son yıllarda da kültür turizminin fevkalade önem arz ettiği bir ilimizdir. Sınırın açılmasıyla birlikte Kars, sadece Ermenistan ile değil Türk Cumhuriyetlerle de karşı karşıya kalacaktır. Yani Türkiye artık Türk Cumhuriyetlerle Kars üzerinden alış-veriş yapacaktır.” diye konuştu.

“KARSLILAR HAZIRLIKLI OLSUN”

Ani Harabeleri’nde kazı ve restorasyon çalışmalarının yavaş ilerlediğini söyleyen Vali Kara, “Bu, tabi imkân meselesi ama Kültür Bakanı 2010 yılının Kars yılı olacağını demişti. Ben kendisini de ziyaret ettim ve olumlu baktığını hatta önümüzdeki yıl bu işle biraz daha ilgileneceğini söyledi. İnşallah Ani Kenti restorasyonu biraz hızlanırsa, Kars’taki kültür varlıklarının da restorasyonu biraz daha hızlı şekilde yapılırsa ildeki hareketlilik daha da artacaktır. Bir de Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’nde Karanlıkdere ikinci telesiyej hattı kuruldu. Sarıkamış’ın imar planları bitti. Sarıkamış’ta turizm merkezi olarak biraz hareketlenirse Kars’ı durdurmak mümkün olmayacak. Karslılar hazırlıklarını yapsınlar. Bu gelişmelerin hayata geçmesiyle Kars’ta yeteri kadar otel, yeme-içme mekanı bulunmayacak. Belki bakkalların raflarında malzeme bile kalmayacak.” şeklinde konuştu.

KTSO BAŞKANINDAN SINIR DEĞERLENDİRMESİ

Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Güvensoy da sınır kapısının açık olmasını istediğini ifade etti. Güvensoy, kapının açık olmasının ekonomiye çok ciddi katkı sağlayacağını vurguladı. Güvensoy, şöyle dedi:

“Ancak bu iş sadece 2-3 milyon nüfuslu Ermenistan’la bitmez. Amacımız kestirme yoldan Türki Cumhuriyetlerine ulaşmaktır. Ben 2 defa Ermenistan’a gittim, Erivan’ı, Gümrü’yü gezdim. Oralarda tamamen bizim Türk mallarını gördüm. Bu Türk mallarını nereden getirdiklerini sorduğumuzda da İran üzerinden getirdiklerini söylüyorlar. Hatta Ermenistan bile sınırın açılmasını çok istiyor. Ermeniler İran’a çok fazla güvenmediklerini ama Türkiye’ye güvendiklerini ifade ediyorlar. Bizler ticaretimizin gelişmesi için sınırın açılmasını istiyoruz ama Ermenistan’ın da soykırım iddialarından vazgeçmesi ve Karabağ’dan çekilmesi gerek.”

AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven de Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu’nun açılmasıyla birlikte Kars’ta serbest bölgenin oluşturulması için girişimlerde bulunacaklarını dile getirdi.

Milletvekili Zeki Karabayır ise Doğukapı açılırsa Kars’ta yatırımların artacağına inandığını vurgulayarak, “Ama şu da var. Şu andaki Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı da bunu sağlayacaktır.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da sınırın açılması ve BTK’nın devreye girmesiyle Kars’ta çok büyük eksikliklerin kendini göstereceğini söyledi. Başkan Bozkuş, şöyle devam etti: “Uzakdoğu’dan, Kafkaslar’dan gelen misafirlerimizi ağırlayacak konaklama alanında problemlerimiz var. Biz buradan yatırımcılarımıza sesleniyor ve diyoruz ki gelsinler Kars’ta yatırım yapsınlar, yerel yönetim olarak kendilerine destekte bulunacağım.”

 

CİHAN

—————

 

 

 

 

05.11.2009

Leave a Comment

*

Copyright © 2026 Tabdc.Org Sitemizdeki İçeriklerin Her Hakkı Saklıdır. İzinsiz Kullanılamaz. Akgün Medya

Scroll to top