|
KARABAĞ SORUNU DİYALOGLA ÇÖZÜLÜR

Nahçıvan’da düzenlenen zirvesde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Azerbaycan ‘ın toprak bütünlüğüne çok önem verdiğini ve Azerbaycan ‘ın işgal altındaki topraklarında işgalin bir an önce sona ermesini istediğini belirterek, “Bunun için de artık zamanın geldiğine inanıyoruz. Arzu ediyoruz ki, Karabağ sorunu diyalog yoluyla, diplomasiyle çözülsün” dedi.
ALİYEV: ERMENİSTAN’LA İŞBİRLİĞİNİN ENGELİ İŞGAL
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev de konuşmasında, Dağlık Karabağ konusunun sadece Azerbaycan ‘ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülebileceğini söyledi. Karabağ konusunun Azerbaycan ile Ermenistan arasın- Abdull^l daki işbirliğini engelleyen başlıca sebep olduğuna işaret ederek Aliyev, “Topraklarımız işgal altında iken işbirliği mümkün değil” diye konuştu. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi’ne Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Zül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ilhan Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Hıdır Saparliyev katıldı.
Karabağ’daki işgal sona ermeli
CUMHURBAŞKANI GÜL, KARABAĞ’DAKİ İŞGALİN SONA ERMESİNİ, ERMENİ DİASPORASİNIN DA ARTIK PROBLEMLERİN ÇÖZÜLMESİNE ENGEL OLMAMASINl İSTEDİ.
Abdullah Gül, “Azerbaycan ‘ın toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz ve işgal altındaki topraklarındaki işgalin bir an önce sona ermesi gerektiğine de çok inanıyoruz. Bunun için de artık zamanın geldiğine inanıyoruz” dedi. 9. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi Nahçıvan’da başladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliği yaptığı zirve toplantısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Hıdır Saparliyev katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, zirve toplantısında yaptığı konuşmada, Türk dış politikasına değindi. Türkiye’nin bölgesinde bir barış ve istikrar unsuru olmayı hedeflediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki ülkelerle yapıcı ilişkiler içinde bulunmaya yönelik yaklaşımı sayesinde Türkiye’nin, son 7 yılda komşularıyla sorunlarını çözüm yoluna koyduğunu, ilişkileri iyi noktaya getirdiğini dile getirdi. Türkiye’nin bölgesinde izlediği yapıcı ve barışçı politikanın sadece bölgeye değil aynı zamanda küresel barışa da hizmet ettiğine inandığını kaydeden Gül, şöyle devam etti: “Biz bu anlayışla hareket ederek ülkemizi doğrudan ya da dolaylı etkileyen tüm sorunların çözümüne aktif ve yapıcı şekilde katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Pasif iyi komşuluk ilişkisinden aktif dostluk ve işbirliği ilişkisine geçmeyi hedefliyoruz. Bunun bölge ve dünya barışına yaptığı katkı, doğulu ve batılı bütün dostlarımız tarafından da takdir edilmektedir. Komşumuz Yunanistan ile devam eden diyalog süreci bu durumun çok müşahhas örneğidir. Keza, son dönemde hız kazanan komşumuz Ermenistan ile ilişkilerimizi normalleştirmeye yönelik gayretlerimiz iyi niyetimizi bütün dünyaya göstermektedir. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilaf başta olmak üzere Güney Kafkasya’daki diğer ihtilâfların da bölge ülkelerinin toprak bütünlüklerinin korunması temelinde kalıcı çözüme kavuşmasının zamanı gelmiştir. Özellikle Azerbaycan ‘ın toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz ve Azerbaycan ‘ın işgal altındaki topraklarındaki işgalin bir an önce sona ermesi gerektiğine de çok inanıyoruz. Bunun için de artık zamanın geldiğine inanıyoruz. Arzu ediyoruz ki, Karabağ sorunu diyalog yoluyla, konuşarak, diplomasiyle çözülür ve bu şekilde bütün Kafkaslarda barış hakim olur. Ama bunun şüphesiz ki adımı da işgalin sona ermesiyle gerçekleşecektir.” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Ermeni diasporasının uzaklarda durup bölgenin problemlerinin çözülmesine engel olmamaları lâzım. Eğer Ermenistan’ın geleceğini düşünüyorlarsa işbirliğine destek vermelidirler” dedi. Devlet Başkanları Zirvesinde katılımcı devletler arasında işbirliğinin kurumsallaşmasını öngören Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi kurulmasına dair Nahçıvan Anlaşması imzalandı.
ALİYEV: ERMENİ STAN İLE MÜZAKERELERDE SON AŞAMAYA GELİNDİ ZİRVE
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Azerbaycan ‘ın Ermenistan ile ilişkilerine değindi Aliyev, “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakere sürecinde son aşamaya gelindi. Görüşmeler, sorunun toprak bütünlüğü esasında çözümünü sağlayacak” dedi. Ermenistan’ın uluslar arası yaptırımlara rağmen Dağlık Karabağ toprağını işgal altında tuttuğunu anlatan Aliyev, Azerbaycan ‘ın temel politikasının, sorunun yalnızca toprak bütünlüğü esasında çözülmesi olduğunu vurguladı. Aliyev, “Dağlık Karabağ sorunu bütün bölgede oluşturulabilecek işbirliği önünde engel teşkil ediyor. Bölgede çok büyük imkânlar var. Sorunun çözümü halinde bütün yollar ve iletişim hatları açılabilecektir. Ancak, Azeri topraklarındaki işgal sona ermeden Ermenistan ile Azerbaycan arasında işbirliği hiçbir zaman mümkün değildir” diye konuştu.
İMZA AÇIKLAMASI YARIN
TÜRKİYE ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik protokollerin imza tarihiyle ilgili resmî açıklama, yarın isviçre’nin Bern şehrinde yapılacak. Edinilen bilgiye göre, iki ülke arasındaki protokollerin imza tarihi, yarın Türkiye ve Ermenistan tarafından yapılacak yazılı açıklamayla duyurulacak. Protokollerin 10 Ekimde imzalanması bekleniyor, ancak bu konuda henüz resmî bilgi bulunmuyor. Protokollerin, isviçre’nin Zürih şehrinde yapılması öngörülen imza törenine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’ın katılması bekleniyor.
Ankara / aa |